Alf ORMEROD 

YEM’İN NİTELİĞİ

Her üreticinin yemleme metodu farklı olmasına rağmen önemli olan hepsinin tohumlar ile besleme yapmalarıdır.Herhangi biri yerli aspur ve beyaz darı kullanırken,bir diğeri ithal aspur ve kırmızı darı kullanabilir.

Gennelikle yeni kuş tedarik edilirken onların yem alışkanlıkları konusunda bilgi edinmek ihmal edilir.Bir üreticiden diğerine kuş takaslarında veya satışlarında söz konusu kuşların yeni kümesteki yem karışımına uyum sağlayabilmesi için 1-2 hafta gerekecektir.Bazıları hemen yeni ortama uyacak,ne yazıktır ki bir kısmı ise adapte olamayıp telef olacaktır.

Çeşitli tohumlar,ürettiğimiz kuşların temel besin kaynağı olmasına rağmen,karışımoranları çok farklı olabilir.En önemli konulardan biri ise yemin ne derece sağlıklı olduğudur.Burada tam yeri gelmişken,kulağınıza küpe olması dileğiyle başımdan geçen bir kötü anımı aktarmadan geçemeyeceğim.Birkaç yıl önce idi,kuşlarıma kırmızı italyan darısı vermiş idim.Kısa bir süre sonra yavrulardan 3-5 günlük olanlar seri şekilde ölmeye başlamışlardı.İlk 5 günü atlatabilen yavrular hayatta kalırken,diğerleri yani çoğunluğu o ilk 5 günü atlatamadan öldüler.Bu tür bir olayla ilk kez karşılaşıyor olmam dolayısıyla hiçbir şey anlayamıyordum.Aklıma neden sonra yemden olabileceği geldi ve bir avuç yem örneği alarak,bir kimya labaratuarında yaptırdığım tahlil sonucunda son kullandığım kırmızı darının böcek ilacı ile ilaçlanmış bir ürün olduğu gerçeği çıktı.Bu tür bir zehir normal şartlarda anaçları zehirleyerek ölüme götürmez.Anaçlar zehirli yemleri yiyerek ön mide salgısı(kuş sütü)ile yavruları beslediler ve sonuç olarak küçük yavrular daha çabuk bundan etkilendiler.Bu olay bize edindiğimiz yemin nereden geldiği ve niteliği konusunda çok titiz davranmamız gerektiğini öğretmektedir.Unutmamamız gereken hususlardan biri de,muhabbetlerin bazen aspur bazen darıya daha fazla yöneldikleridir.Neye ne zaman ihtiyaç duyduklarını pekala bizden iyi biliyorlar.

NASIL BİR MAMA?

Mama üzerine konuşmamız gerekiyorsa öncelikle her üreticinin kendi geliştirdiği bir metodu olduğunu bilmeliyiz.Bir grup,süt ile yumuşatılmış ekmek verirken bir başka grup öncelikle hazır mamaların verilmesinin daha uygun olduğunu savunur.Şayet memnun olduğunuz bir sisteminiz varsa o mama türünde sebat edilmelidir.Memnun olmayanlar için tavsiyelerim olacak.

VERİLEBİLECEK TAKVİYELER

Üretime başladığım ilk yıllardan itibaren bir ilaç firmasının mineral ürünlerini kullanmaktayım.Bu mineraller;tuz ,odun kömürü ve çeşitli kurutulmuş doğal şifalı bitkilerden oluşturulmuş bir karışımdır.Normalde bu ürün,Güvercinler düşünülerek üretilmesine rağmen muhabbetlere de ideal şekilde uygulayabiliriz.Gençliğimde Güvercin beslerken dikkat etmişimdir hep;Enternasyonel yarışma ve uçuşlardan sonra güvercinlerim hiçbir zaman önce suya değil,minerallere yönelmişlerdir. Minerallerle karşılaştıklarında su havzalarını aşmalarına rağmen suya inmeyip sabrettiklerine şahit olmuşumdur. Bu yüzden muhabbet üretmeye başladığım günden itibaren kafes ve salmalarımdan mineralleri eksik etmem.Sene boyunca kafeslerinde bulundururum.Ayrıca verebileceğim mineral olarak en hesaplısıdır.Başarıyla kullandığım bir başka ürün ise;süt tozu,sönmüş kireç,üzüm şekeri,bitkisel yağ ve malt şekeri ihtiva eder.Süt tozu görüntüsü veren bu karışıma su katarak suluklarına doldurabiliriz.Bu ürünü normalde gıdaları kolay hazmedemeyen yaşlı insanların da kullandığını çoğumuz biliyoruz.Besleyici çok şeyi ihtiva ettiği için yeterli olup başka ek bir şeye gerek kalmamaktadır.Bilhassa çocuklara ve bebeklere kullanabildiğimiz birçok ürünü uygulayabileceğimizi savunmaktayım.

Bir diğer uyguluyor olduğum malzeme ise;öğütülmüç kemikler,kurutulmuş et ve çeşitli otların karışımından meydana getirilmiştir.Ayrıca bu ürün;Kireç,kurşun ve çinko içermektedir.Bu karışımların kuşlara faydası saymakla bitmez.Benim kuşlarım bu ürünleri severek yemektedirler.Eğer ilk kullandığınızda iştahla yemediyseler sabretmeniz gerekecektir.Kuşlarda bizler gibi alışık olmadıkları gıdaları şüphe ile karşılayıp yemeyebilirler.Kuşlarda görülen bir alışkanlık ise sürüden bir kuşun bir parça yemesi demek o yiyeceğin yenilebilir olduğunun  göstergesidir.

MUNGO BÖRÜLCESİ(Maş Fasulyesi)

Bu Börülce türü ile ilk kez Almanya’da karşılaşmıştım.Yemleme ve beslenme konusunda derinleşmiş hatta uzmanlaşmış bir dost Joachim SCHWARZBERG’ten öğrenmiş olmamın çok büyük büyük faydasını gördüm.Kendiside,Çin’de uzun yıllar yaşamış bir dostunun tavsiyesiyle MUNGOyu tanıdığını belirtir.İngiltere’de günlerce aradıktan sonra bir Pakistanlının dükkanında bulabildim.

O zamandan beridir çimlendirmelerimde kesinlikle kullanmaktayım.MUNGO-Börülcesinin yeşil kabuğu,içinde ise SOYA-Proteini ve daha birçok faydalı değerler bulunur her şeyden önce çimlendirme çok mühimdir.   Çimlenme esnasında kendine has bir yağ oluşturur.Bu yağ nitelikli olup,ayrıca verimliliği de arttırır.MUNGO-Börülcesi Çin’de sebze olarak çok çeşitli yemeklerde kullanılmaktadır.

YULAF

İtiraf ederim ki suda yumuşatılmış yulaf kokusu bana çok iğrenç gelmektedir. Bu, işin bir yüzü muhakkak yumuşatılmış yulaftaki güç, bana göre kuşların yağlanmasına neden olmaktadır yumuşatılmış yulafın sümüksü yapışkanlığı taşlıkta sorunlara yol açmakta olup, ayrıca bu rahatsızlıklar bağırsaklarda da devam etmektedir. Taşlık kuşun yediği yem tanelerini parçalamaya yarayan özel bir organdır. Taşlığın iç yüzeyi bu sebeple pütürlü ve parçalamaya hizmet etmekte olup, şayet kaygan sümüksü maddeler verildiği taktirde işlevini yapamaz olur. Devreden çıkar. Artık kalın dişili zımpara kağıdı özelliğinde değil, yapış yapış sümüksü yulafla dolu bir kese şeklini almıştır. Bu durum,kuş kuruluğuna GOİNG LİGHT götüren sebeplerden biridir. Özellikle bu nedenden dolayı yulafı kuru olarak veriyorum. Böylelikle bu hastalıktan korunuyor,daha az kursak sorunlarıyla karşılaşıyorum.

Bu arada bazı üreticilerin,tarla kenarlarından sahiplerinin izinleri ile yarı olgun (henüz yeşil) yulafları toplayıp, toplayıp, plastik poşetlere porsiyon şeklinde paketleyip derin dondurucularda muhafaza ettiklerini belitmeliyim. Verileceği gün bir poşeti dolaptan çıkarıp ısındıktan sonra kuşlara dağılmaktadırlar. Bu tarzla sezon boyunca harika neticeler elde etmektedirler.

SU-HAYAT

Su, üreticilerin üzerinde durmaya değer bulmadıkları en önemli konuların başında gelmektedir aslında. Doğrudur, neden düşünüldün ki? Su dediğin musluktan gürüldüyerek akar. Kahveye, çaya ve her ihtiyacımızda kullanırız. Ne zararı olabilir ki? Bölgeden bölgeye suyun kalitesi farklıdır. Hele arıtma ve depolarda katılan kimyasal muhtevanın dozajını  ise tahmin etmemiz mümkün değildir. Bu durum insanları fazla etkilemez, aynısuyla yetiştirilmiş kuşlar ise alışıktırlar.

Zorluklar yer ve bölge değiştiren kuşlarda ortaya çıkmaktadır.Tecrübeme dayanarak diyebilirim ki su farklılığından gerçekleşen ölümler diğer sebeplerden kaynaklanan ölümlerden daha fazladır.Biri yeni kuş satın aldığında 2-3 gün sonra kuş hasta görüntüsü verebilir.Hemen sözkonusu kuşa ilaçla müdahale edilir.Kuş buna genellikle olumlu cevap vermez ve çoğunlukla hayvan  telef edilir.Bu ve buna benzer durumlar da tavsiyem yeni edinilen kuş direkt musluktan şehir suyu değil,kaynatılıp soğutulmuş su verilmelidir.Ortalama 5 gün süre ile bu su verildikten sonra 1 hafta süre ile de yarı yarıya çeşme suyu karıştırılarak verilebilir.Bir hafta da karışım uygulaması sonucu artık tamamen çeşme suyuna geçebiliriz.

ALTERNATİF  EK ÜRÜNLER

Her zaman kuşlara onları güçlendirici ek gıdaların verilmesi gerektiği söylenir.Serçe dili veya hindiba otu gibi.Bunların ilaçlı olmadığından emin olunmalıdır.Bahçemiz veya müsait yerimiz varsa bu otlardan kendimiz güvenli olarak yetiştirebiliriz.Ayrıca kuşburnu,portakal suyu ve başka vitamince zengin sıvılar verebiliriz.

Bir başka şey daha önereceğim ;ELMA SİRKESİ.Bazen kuşlarınızın burun deliklerinden sümüğe benzer  salgılar aktığını gözleriz.Bu kuşlar yemlik başlarında saatlerce bekleyip yem yiyemeden pineklerler.Bu arada akıntılardan kurtulmak umuduyla başlarını sağa sola silkelerken yemliklerinden yemleri etrafa dökerler.Bu salgılar bulaşıcı bir hastalık sonucu boğaz ve kursakta oluşur.Elma sirkesi bu hastalığın etkili bir doğal ilacıdır.Koruyucu maksat için ayda 2-3 kez 2-3 litre suya 1 yemek kaşığı silme sirke karıştırarak suluklarına katabiliriz.Suların tadını biraz değiştirmesine rağmen kuşlar severek içerler.Kullanmakta olduğum ek ürünlerden biri de İYOT dur.Verdiğimiz gag taşlarından mineraller,iz elementler alsalar da iyot ihtiyaçlarının yeterli miktarda karşılandığından emin değilim.İçme sularına ayrıca iyot katmaktayım.Bunun kursak ve bağırsaklarda bulaşıcı etkenleri tedavi ettiği ve ayrıca koruyucu etki yaptığını biliyorum.Eczane veya Aktarlardan yaraların tedavisinda kullanılan saf iyot alıp kullanıyorum.Ölçü olarak 1litre suya 1 yemek kaşığı silme iyot katıyorum.Zararı ve yan tesirinin aksine bilhassa yavrularda çok yararlı olmakla birlikte dişiyi üretime aktif hale getirir.

OLAĞANÜSTÜ ETKİLİ BİR ŞEY ÇAY

Bütün önlemlere rağmen yavrular bağırsak enfeksiyonuna  yakalanmışlarsa  biraz çay verebiliriz. Belki alay edebilirsiniz. Fakat bu “tedavi” metodunu  bir  Japon dostum önerdiğinde bende kuşku ile karşılamama rağmen kuşlarımda uyguladığımda harika bir netice ortaya çıktı. Kendime bir bardak sallama poşet çay yapıyorum. Kullandığım o poşetin üzerine temiz bir fincanda tekrar üzerine ikinci kez sıcak su döküyorum. Bu uygulama bağırsak enfeksiyonuna tavsiye edebileceğim en mükemmel tedavidir.

Neden ikinci kez sıcak su döktüğüme gelince ; birinci suda tanen maddesi ihtiva ettiği bunun insanlara zarar vermediği halde özellikle genç kuşlara zararlı olabileceği ihtimalidir. Devamlı elinizin altında soğuk çayınızın olması sizin lehinizedir. Hasta bir kuşunuza hemen uygulayabilirsiniz. Yarın çok geç olabilir.

PARAZİTLER

İç parazitlerin önemini ve yaptığı tahribatı bilen üreticiler neden bahsettiğimi çok iyi bilirler. Ben, her şeye  rağmen şayet kuşlarım kuluçkada dahi olsalar yılda 4 kez ilaçla mücadele ediyorum. İhmali affetmeyen en önemli konuların başında gelir.

Alf Ormerod 2.Bölüm

Tercüme:http://muhabbetkusu77.wordpress.com

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s